Zero Motorcycles haalt ZeroNG Android App offline 😥

Ik kreeg een bericht van Google dat de Android ZeroNG app mijn aandacht nodig had. Zo krijg ik wel vaker berichten maar dat gaat dan vaak over dat er een update nodig is naar de laatste SDK of zo. Deze keer was het echter een melding dat er een DMCA ontvangen was en op basis daarvan de app offline gehaald werd.

Terwijl ik de gebruikers hiervan op de hoogte wou brengen en de link naar de bitbucket repository deelde waar meer info rond het project en de code en wat builds klaar staan controleerde ik die en bleek ook die offline gehaald. Van Atlassian heb ik echter nooit melding ontvangen. Maar m’n andere projecten zijn wel nog beschikbaar dus het zal wel ook hier wel op basis van Zero Motorcycles weggehaald zijn.

De derde locatie waarvan ik afhankelijk ben is de Apple Developer Console waar de App klaar staat voor iOS gebruikers. Voor de iPhone en de iPad dus. Deze blijkt op dit moment nog wel gewoon beschikbaar. Dat doet me, samen met de slordige aanvraag die ik kon inkijken, vermoeden dat Apple wel gekeken heeft naar de inhoud en daar conclusies uit getrokken heeft.

In elk geval heb ik niets overgenomen van grafische elementen, teksten of code. Alles is vanaf 0 gemaakt door mezelf. De aanvraag bevat geen details over wat nu precies gekopieerd zou zijn dus ik kan ook alleen maar gokken. Mogelijks gaat het over de Zero in de ZeroNG app naam. In elk geval heb ik alvast alle vermelden van Zero uit de app gehaald (dat waren er twee) en sta ik op het punt om die opnieuw online te zetten.

Er is via Google protest aangetekend tegen deze beslissing maar ik acht de kans bijzonder klein dat dat ook maar iets van effect zal hebben. Ik weet spijtig genoeg uit ervaring dat het heel moeilijk is zo’n acties ongedaan te maken.

4 gedachtes over “Zero Motorcycles haalt ZeroNG Android App offline 😥

  1. Project website is terug beschikbaar via https://bitbucket.org/cappelleh/zengo/ en ik heb de app hernoemd en die ene referentie in het menu naar de officiele zero app weggehaald.

    De App terug in de Google Play Store krijgen blijkt moeilijker. Ik heb 2 dagen terug een nieuwe upload gedaan met dus andere packageId en andere naam enz, feitelijk een totaal andere app, maar tot op heden nog niet goedgekeurd.

    Opvallend omdat dit op Android gewoonlijk binnen de 2u rond is. Kans is dus groot dat ik nu op een zwarte lijst sta en elke app die ik online zet vanaf nu een extra manuele goedkeuring vereist.

    Like

  2. Ondertussen ook reactie gekregen op m’n aanvraag deze claim te herbekijken… Antwoord is dat mijn claim onvolledig is en ze raden me aan de procedure rond het indienen van een claim te bekijken… Ik ga er zelfs niet meer op ingaan vanaf nu (en dat is waarschijnlijk ook waar ze op hoopten). Ik ga denk ik beide projecten binnenkort nog wel verhuizen naar github want daar kan ik automatisch builds laten lopen en dan kun je in elk geval voor android ook via die weg APK bestanden ophalen.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s